Predškolska ustanova

Montessori filozofija temelji ljubavi prema djetetu, poštivanju dostojanstva djeteta, i snažnoj želji da pomogne dijetetu ostvari svoj​ puni potencijal. Dr. Montessori odbacila je percepciju da sva djeca uče na isti način i u isto vrijeme.

Umjesto toga, ona je osmislila obrazovni sistem u kojem učitelji pažljivo posmatra dijete i pita: Šta to dijete razumije? Šta je sljedeći koncept koji ovo dijete treba da nauči? Montessori odgajatelji treba da odrede djetetov lični stepen razvoja i individualne interese i potrebe, i pruži mu obrazovne materijale prilagođene potrebama u datom momentu.

Mala djeca doživljavaju periode prolazne osjetljivosti – razdoblja u kojima se dijete najviše zainteresuje za sticanje određene vještine potrebne za njihov razvoj – stoga ih metodološki usmjeravamo na aktivnosti koje zadovoljavaju njihove razvojne potrebe a istovremeno dodatno oplemenjuju njihov fizički razvoj, jezik, motoriku, koordinaciju pokreta, socijalne i emotivne sposobnosti. Montessori obrazovni sistem omogućuje djeci da razviju ove vještine tempom koji je najpogodniji za njih.

Imamo 5 vrsta obrazovnih materijala za područja:
– Vježbe za praktični život
– Osjetno područje (područje razvoja čulnih osjetila)
– Jezik
– Matematika
– Područje kulture (uključuje kulturne subjekte kroz historiju, geografiju, biologiju, umjetnost, fiziku, kosmologiju, muziku i fizički odgoj)

Montessori radni ciklus
Ono što Montessori program čini jedinstvenim je insistiranje na slobodi unutar prostora koji je veličinom i namještajem prilagođen djeci. Dakle, mi im ne naređujemo mi ih podstičemo i usmjeravamo. Da bismo to uspjeli učinili, na raspolaganju moramo imati, umjesto standardnih 45 minuta, 3 neprekidna jutarnja sata. Između 08:00 i 11:30 sati, kada je koncentracija najjača, dijete samo odlučuje sa kojim materijalima želi da radi, koliko dugo i sa kime želi podijeliti iskustvo, naravno sve pod nadzorom učitelja.

Svrha ovog dugog, neprekinutog bloka je omogućiti djeci da sama odaberu sferu zanimanja, i na kraju postanu zaokupljeni radom koji za njih ima posebnu fascinaciju u ovom trenutku razvoja. Prekidi, bez obzira koliko se činila bitna ta alternativna aktivnost, remete krhki razvoj fokusa kod djeteta, njegovu koncentraciju i intelektualno istraživački nagon.