Centralna banka: Potvrđen kreditni rejting BiH

Centralna banka: Potvrđen kreditni rejting BiH
Vijesti

Međunarodna agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine „B“ sa stabilnim izgledima, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Rejting se bazira na činjenici da zemlja ima stabilan ekonomski rast, koji omogućava rast prihoda od indirektnih poreza koje Bosna i Hercegovina koristi za servisiranje vanjskog duga te da je relativno nisko zadužena, i to uglavnom pod koncesionalnim uvjetima.

Ova ocjena je bazirana na stabilnoj fiskalnoj poziciji zemlje te procjenom da će budžetski deficiti ostati na istom nivou i tokom perioda smanjenog finansiranja iz vanjskih izvora, ističu analitičari agencije Standard and Poor’s u obrazloženju, koje prenosi Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Najveća ocjena ‘AAA’
Kreditni rejting se kreće od ocjena „AAA“, što je potvrda najviše procjene kreditnog rejtinga, odnosno „CCC“, kao izraz najnižeg kreditnog rejtinga.

U regiji najviši kreditni rejting ima Hrvatska – „BBB“ s opadajućim prognozama, a slijedi je Srbija – „BB“ uz stabilne prognoze, te Makedonija i Crna Gora – „BB“.

Bosna i Hercegovina je, pored najmanjih vanjskih zaduživanja zemlja s jednim od najlošijih rejtinga, „B“ sa stabilnim izgledima, uz komentar da je bh. ekonomija izuzetno špekulativna i da se preporučuje značaj oprez kod odlučivanja o investiranju.

Izvor: Al Jazeera i agencije
Foto: EPA Ilustacija